Hjem

Påmelding Logg inn Logg inn

Skyld og Skam

julie Feb 08, 2019

 

 

Lekser, ANTA-Kurs, SKYLD OG SKAM

Åhh jeg er så… TEIT! Ticks. Fy f.. brystet fryser over, iskalde kniver roterer sakte under stramme ribben, NE..h! …Fah.. Hvorfor kan jeg ikke bare.. Orker ikke! Bort! Sove? …går ikke…

Jeg husker ingenting fra i går, men jeg kjenner det igjen på hele kroppen – jeg har driti meg ut i oppadgående storm… Åhhh… kast.. dynen funker ikke, den vil ikke hjelpe meg.. det må bort! Det demrer… Jeg… Nei faen… jeg slo mamma…

Skyld. Skam. Angst.

Det var  for mye angst over lang tid – 30 år på fylla, som til slutt gjorde at jeg fikk nok. Fylleangst er vel en kjent sak? Ja, man trenger vel ikke å være alkoholiker for å ha vært innom den? Så langt i fra...

Rusavhengighet er ikke mystisk, det er bare deg ganger 50. Når du føler deg glad, deilig, sexy, dum, teit, utilstrekkelig, opplagt, sliten.

Vi har jobber, vi trener, vi har barn og vi har hytte på Hafjell. Vi er akkurat som deg og det er ett ord som skiller oss: avhengighet – og konsekvensene det medfører. Vi driter oss loddrett ut i årevis gjentatte ganger, og det medfører Skyld og Skam.

Du som ikke er avhengig kjenner selvfølgelig også på Skyld og Skam – ergo, ikke mystisk.

Den blir bare mye sterkere når den kommer daglig, det kjennes ut som eksistensiell angst, og da er det ikke vanskelig for oss rusavhengige å få legen til å skrive ut en pille eller to, så har vi løst det også. Vi tror faktisk at f.eks depresjon er tilfellet selv. 100 %. Da er det ikke så vanskelig å få legen til å tro det også.

Angsten for hva man sa eller gjorde i går, angsten for at man er så uoverkommelig teit at det ikke finnes noen hverken over eller ved siden. For meg ble det nok, selv om det ikke blir det for alle. For det finnes jo en enklere og bedre løsning? En saftig, sterk, duggfrisk, sprudlende vodka cola!

Og så på’n igjen i morgen, men det skal vi ikke tenke på nå, for nå skal vi kose oss (dessuten skal jeg ikke være like dum i dag som jeg var i går).

Også drar vi den en gang til…

Nå, hvis du slutter å ruse deg, skal dette også vare en liten stund ut i edruskapet. Jeg bare sier det, det går over etterhvert, men vær klar over at det tar litt tid. Bare det å være klar over det hjelper. Det blir lettere å stå i det da.

 

 

 

Hva er egentlig Skyld og Skam?

Skam rammer selvbilde, mens skyld knytter seg til handlinger:

Skyld = handling

Hva jeg har gjort

Skam = Psykisk

Hvem er jeg? Jeg er gal! Jeg er dust! 

Derfor er det viktig når vi nyktrer opp, å skille skammen fra skylden:

Vi er ikke våre handlinger, men det vi gjør kan være dårlig.

 

Vi trigges av en situasjon, av et sted, av været, lukter, stemninger, av nesten hva som helst.

Av at det er helg?

Vi tar en drink (eller hva du nå måtte foretrekke av rus), og fordi vi er avhengige taper vi med en gang.

Det du ikke kan stille opp med når hjernen slår inn, det kan du ikke kjempe mot. Vi gjør mange ting i rusa tilstand som vi ikke kan stå for som edrue personer. Og det er hva vi til syvende og sist er:

Personer. Mennesker.

Så hva føler vi oss som med all skylden og skammen vår?

OUTSIDERE

Hmmm.. enormt mange outsidere som vandrer rundt på denne kloden?

 

Du er ikke avhengig selv om du oppførte deg som en drittsekk i går nei?

Ok bestem deg da: enten så er du bare full av faen eller så er du rusavhengig.

Nå, hva sier du?

Har jeg løsningen på dette for deg? Ja. Men det er en omfattende jobb, er du villig til å gjøre den jobben for å slippe? 

Jeg skal liste opp de jeg kommer på for deg:

For deg som ikke vil ut av døren og allikevel vil gjøre jobben:

Det Andre Stedet

Julie Winges FB-gruppe  (bare en relatert FB-side, ikke en jobb)

For deg som vil møte en kruttsterk dame med tonnevis av kunnskap:

Anta - Kurs med Rita Nilsen

Rita Nilsens FB-gruppe  (Bare en relatert FB-gruppe, ikke en jobb)

 

For deg som vil slenge all motstand over skulderen:

AA

NA

A-Larm finnes også, men jeg har ikke kjennskap til det - ingen kunnskap, ingen info;)

I og med at de siste sikkert sitter veldig langt inne for deg, så scroll opp igjen og ta en titt på de to første en gang til.

 

Hjelper noe av dette?

Ja - alle, men bare hvis du gjør den jobben som er tildelt av de forskjellige = hold kjeft og gjør jobben!

Edruskap = Kunnskap

Og vet du hva? Inntil du gjør den jobben kommer du til å fortsette å skylde på alt og alle rundt deg for at du har det vondt.

Det er helt vanlig, vi gjør det alle sammen når vi er aktive, til og med uten å være klar over det selv. Det er utrolig digg å slippe, det kan jeg love deg!

Vil du gjøre noe eller ligge å gurgle under bordet?

 

Jeg vet ikke hvor jeg har hørt det sist;

“Hvem er et menneske og ikke skyldbevisst?”

Hvem er et menneske som ikke vet

at han bør frykte all rettferdighet?

 

Spør meg om “skyld”! Det er et grusomt ord

Enhver er skyld i alt som skjer på denne jord!

I blygsel skal du snu ditt ansikt bort:

Hva en har syndet, har vi alle gjort!

                                            Jens Bjørneboe

Close

Nettforedraget er gratis og anonymt

Skriv et hvilket som helst selvvalgt navn i feltet under, og du får likn og info på mail med en gang: