Påmelding Logg inn Logg inn

Herregud! Hvorfor lukter det hasj over alt?!

julie Feb 08, 2019

Foto: Viktor Jæger

 

 

Lekser – ANTA-KURS  – ABSTINENSER

Lekser fra mitt første ANTA-kurs med Rita Nilsen. Dette fra den gangen hun jobbet på Retretten .

Lekser og lekser... dette var mine refleksjoner over det vi lærte, mer skal ikke til. Min versjon pluss noe stjålet fra Rita Nilsens bok:

Veien Fram går først Tilbake:

Abstinenser ja…

Første gang jeg var på Trasoppklinikken (og det sier jeg eder I samfulle ødesløse – gi eder i kast med veien mot Trasopp!), var på et besøk hos poliklinikken der oppe, man må gjerne innom å snakke litt med den lokale legen før man får plass. Jeg gruet meg selvfølgelig, jeg var full av skam og klar til å sette opp en diamantbefengt front på venteværelse – for det er klart, man er da normal og en lege skal da for pokker ikke tro noe annet! Jeg hadde kanskje ikke dusjet den morgenen, men jeg hadde da i det minste tatt på meg mascara må vite!

Legen var ufarlig nok, han jobbet tross alt på en rusklinikk, noe jeg overhode ikke hadde tatt med i min heller reduserte betraktning – han så meg bedre enn meg selv.

Vi pratet litt, han spurte litt, jeg løy litt (eller pyntet om du vil). Jeg sa at jeg bare ville ha dagbehandling fordi jeg måtte være hjemme med barna, han sa seg over hode ikke enig, han sa han var bekymret for helsen min og mente at jeg burde legge meg inn – fyren hadde helt rett. Man tager hva en lege med rus som spesialitet har å si, drar det gjennom hjernemassen, kommer til en konklusjon og legger seg inn. Basta.

Han spurte plutselig: har du eller har hatt abstinenser?

Abstinenser? Hadde det ramla helt for fyren? Jeg var da for pokker ikke noen vanlig narkis heller?!

Etterhvert lærte jeg litt om abstinenser på Trasopp:

Angst

Skjelvinger

Hodepine

Rask puls

Søvnløshet

Depresjon

Kvalme

Tja, la meg tenke. Joda, bøttevis av abstinenser.

 

Jeg lærte da og jeg lærte i dag. Hos Rita og hennes ANTA-kurs lærer man bare man ser på henne.

Listen vedvarer, og hvis du ikke har følt på noe av dette, er sannsynligvis planeten krypton ditt egentlige hjem:

Fysisk: Ristinger og ukontrollerte skjelvinger, følelse av ustøhet, svetting, rennende nese og øyne, manglende appetitt, fordøyelsesproblemer, muskelrykninger og smerter, andre kroppslige smerter

Psykisk: Tretthet, hukommelsesproblemer, spiseforstyrrelser, konsentrasjonsvansker, overfølsomhet, mistenksomhet, usikkerhet, uvirkleighetsfølelse, fobi, angst, panikkfølelse, depresjon.

Jo takk som byr

Så du… så kommer det noe spennende: Sen-Abstinens!

Dette er et herlig fenomen vi har alle mennesker, hver tredje måned inntreffer en ny hormon syklus. Den kommer uavhengig av dagsform og kan vare i opptil 21 dager. Vi reagerer forskjellig, og folk som ikke er avhengige av noe løser det på sine egne vanlige måter uten å tenke over det.

Du kan enten gå helt i kjelleren, eller bli "høy" som et fyrtårn. Uansett er du i faresonen. Vi ruser oss faktisk lettere på glede enn på frustrasjon. Hva betyr det for deg? Hva skal du gjøre med det? Du skal ikke gjøre noe med det annet enn å vite om det. Edruskap er kunnskap. Hvis du vet når du tok din siste drink/pille/strek, regn deg frem så du vet når det har gått tre måneder. Vær der i faresonen, og bare vit det. På den måten har du plutselig gardert deg.

Fordi:

Vi rusavhengige? Vi tar oss en drink ekstra og en til og litt mer enn vanlig. Hvis vi har klart og slutte, uten å gjøre jobben som skal til for å slutte, så er det i tilfelle nå vi sprekker. Ikke så rart kanskje i og med at denne faktisk hormonelle syklusen innebærer:

Vanskeligheter med å tenke klart: som om hjernen ikke fungerer, og det er umulig å konsentrere seg

Hukommelsesproblemer: Du oppfatter alt og forstår det, men så er det plutselig glemt

Handlingslammelse: Du vet hva du skal gjøre, men kommer ikke i gang

Søvnforstyrrelser: Vanskeligheter med å sovne, følelse av å ligge “over” senga, urolig søvn, mareritt og svetting

Følelsesmessig over – eller underreaksjoner: Voldsomt sinne, irritasjon eller nedstemthet, depresjon og apati

Fysiske Koordineringsproblemer: Problemer med balansen, øyne og hender vil ikke samarbeide, trege reflekser

Stressømfintlighet: vanskelig å skille mellom mye og lite stress, og hva som er positivt og negativt.

 Puh!

Som sagt gjelder denne hormonelle syklusen alle mennesker, men for oss rusavhengige, kan det mildt sagt være lurt og finne ut av når vi har det sånn, for det er da vi er mest sårbare for tilbakefall. Så pass deg, hver 3 måned and counting,)

Jeg synes det er veldig vanskelig å finne ut av det med meg selv, og jeg har tenkt på det siden forrige kurs i September, men jeg tror jeg er der nå. Jeg er en smule handlingslammet, noe jeg ikke pleier å være. Jeg utsetter småting som egentlig er veldig enkle å få til. I vår tok jeg helt av den andre veien, full fres uten stopp i timesvis – jeg visste bare ikke om dette da. Bare se på denne galskapen: Tante Pose Lager Hekk. Jeg knekker sammen av latter når jeg tenker på det nå, så får vi bare håpe at rosene overlever;)

Har du noen gang innbilt deg at du lukter hasj over alt uten å ha vært i nærheten av det på lenge?

Noen ganger dukker det opp hasj-lukt på vidda uten at du har vært i nærheten av det ,og hvor kommer det fra? Man tror gjerne det kommer utenifra, men hei du! Det kommer fra fettvevet, og så vidt jeg husker fra i dag, så kan cannabisen kose seg der i årevis, og sive ut nå og da, i hvertfall i syv år etterpå. Dette gjelder mest piller og cannabis. Så da var det løst.

 

Så har vi en misforståelse og oppklare og det har et navn, det kalles pseudo-abstinens: 

Du skal utfordre deg selv, være “sterk” og klare alt. For eksempel oppsøke dine gamle venner, gå på stambaren og drikke farris. Rockekonserter og fester.

Der har jeg vært ganske streng med meg selv de siste fire årene, men jeg har ikke unngått det fordi jeg visste om dette. Jeg har unngått det fordi jeg ikke gidder. jeg synes det er kjedelig med fest uten rus. Jeg bryr meg ikke om andre ruser seg, jeg synes rett og slett bare det er kjedelig.

Nå har jeg fått svaret på hvorfor det var lurt, som sagt: Pseudo-abstinens.

Den utløses av assosiasjoner, joda, ikke prøv deg, du vet hva jeg mener. Jeg mener akkurat den type situasjoner jeg nettopp lista opp. Ikke gå på disse tingene for mye, du er faktisk ikke sterk nok.

Hvorfor?

Fordi du er avhengig og det kan du ikke styre selv. Sånn er det bare. Slutt å oppsøk situasjoner som trigger for en god stund fremover. Gjerne det første året du er nykter/edru.

Hvorfor skal du ikke det? 

De trigger ikke sier du?

Du har helt rett, de trigger ikke det der og da. Denne typen triggere har en inkubasjonstid på 2-4 dager. Du går på fest, drar på ferie med folk som drikker, drar på konsert og kommer hjem fornøyd fordi du klarte det så fint. Så går det noen dager og du ligger å vaker nede i flasken.

Joda, det kan skje. Ikke med deg nei?

JO 

Bare la vær. Enkelt.

Close

Du vet ikke om du er avhengig

Her har du tre gratis tips om drikkevaner og forskjellene på om man avhengig og ikke. Du laster ned filmen anonymt og kan se den med en gang her. Du er velkommen til å bruke et fiktivt navn i feltet under: